Salgın Süresince Velayet – Nafaka – İhtiyati Tedbir Talebi

Salgın Süresince Velayet – Nafaka – İhtiyati Tedbir Talebi

COVID-19 Salgını sürecinde

Velayet, Nafaka, İhtiyati Tedbir Talep Edilebilir mi?

Son günlerde tarafıma sık sorulan diğer sorulara da değinmek istedim.
Şuan içinde bulunduğumuz süreçte; Boşanma, boşanmaya bağlı olan nafaka veya velayet kararları hakkında mahkemeye talepte bulunulabilmektedir.
Velayete ilişkin talep olması halinde, Hakim müşterek çocuğun üstün yararı doğrultusunda karar vermektedir. Ma tarafların velayetine ilişkin veya çocuk adına tedbir nafakası yönünde karar verilmesine dair talepte bulunulmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır. Müşterek çocukla alakalı önemli konulardan birisi de bu salgın sürecinde virüsün taşınma riskine karşı adına velayet hakkı kendisine verilen tarafın kişisel görüş günlerinde diğer tarafa teslim edilmemesi hususudur. Aralarında bir takım sorunlar yaşayan eşlerin, diğer eşin görüntülü veya sesli olarak da çocukla görüşmelerine razı gelmemesidir. Hem çocuğunu teslim alamayan hem de telefonla irtibat kuramayan ebeveynler mahkeme dosyasına beyanda veya talepte bulunabilmektedir.
Anne veya baba, çocuğu ile en azından telefonda görüşmek adına mahkemeden karar çıkarılması yönünde talepte bulunmaktadır. Mahkeme dosya üzerinden incelemede bulunarak eşlerden birisinin bulunduğu talebi değerlendirerek duruşma yapmaksızın telefonla görüşmeye dair talep hakkında karar verebiliyor. Mahkeme vermiş olduğu kararı UYAP üzerinden yayınlayarak tarafları karar konusunda bilgilendiriyor, tebligat işlemleri pandemi nedeniyle gerçekleştirilmiyor.
Boşanma davası veya boşanma davası ile birlikte ayrı olarak mal rejimi tasfiyesi talepli dava açan eş, diğer eşin malları üçüncü kişi üzerine devretme, kaçırma ihtimali var ise ihtiyati tedbir talebinde bulunabilecektir. Mahkeme dosya üzerinden incelemede bulunarak değerlendirmede bulunarak gayrimenkul veya araçlara talep doğrultusunda ihtiyati tedbir kararı ve ilgili yerlere müzekkere gönderilmesi yönünde karar verebilecektir.
Yargıda süre durumu İcra ve İflas Kanunu’na dayalı olarak başlatılan icra takiplerine de yansımıştır; fakat nafaka alacağına dair dosyalarda süre durmamıştır. Boşanma davasında mahkeme, geçici nafaka veya hüküm ile iştirak veya yoksulluk nafakasına hükmetmiş ise nafaka yükümlüsü olan kişiye icra takibi başlatılması halinde süreler devam etmektedir ya da nafaka alacağına dair icra takibi açılmış ise nafaka yükümlüsünün nafaka borcunu yerine getirmemesi halinde hakkında 3 aylık tazyik hapsi kararı verilmesi talebiyle icra ceza mahkemesinde şikayet yoluna başvurabilmektedir.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Arayın