Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçu

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçu

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçu

 
Türk Ceza Kanunu (TCK) m.125-131’de düzenlenen hakaret suçunun sosyal medya platformları üzerinden işlenmesi günümüzde oldukça sık karşılaştığımız bir durumdur. Türk Ceza Kanuna göre hakaret fiili;
“Bir kimseye onun onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiilin veya olgunun isnat edilmesi, sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırılması” ile gerçekleşmektedir.
Sözü geçen fiiller, mağdur huzurunda ya da yokluğunda da gerçekleştirilebilmektedir.
Bu şekilde işlenmesi suçun oluşması bakımından bir fark yaratmaz. Ancak Kanun maddesinde belirtildiği üzere mağdur yokluğunda işlenen hakaret fiilinin cezalandırılabilmesi için; en az üç kişi ile ihtilat ederek işlenmesi şartı aranmaktadır.
Hakaret suçu ile korunmak istenen hukuki menfaat; kişilerin şeref ve saygınlığıdır. Başka bir deyişle; kişinin toplum içerisindeki itibarı korunma amacı güdülür. Hakaret suçu kadten işlenenilen bir suçtur yani bu suç tipinin faili ve mağduru herkes olabilmektedir. Hakaret suçu faili yalnızca gerçek kişi olabilir.
Sosyal medya’da işlenen hakaret suçu internette işlenen suç türlerindendir. Türk Ceza Kanunu madde 125/2’de belirtilen fiilin mağduru muhatap alan sesli, yazılı, görüntülü bir iletiyle işlenmesi halidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, sosyal medyada aleniyet unsurudur. Zira sosyal medya hesaplarında yapılan hakaret fiiline herkese açık yayınlanan gönderilerde sıklıkla rastlanmaktadır. Direkt mesaj olarak tabir edilen özel ileti göndermek suretiyle hakaret aleniyeti sağlamayacaktır. Herkese açık bir gönderide, takipçi sayısı herhangi bir önem arz etmeksizin aleniyet unsurunu gerçekleşmektedir. Bu durum; sosyal medyada hakaret suçu cezasında artırıma gidilmesini gerektiren nitelikli hakareti oluşturacaktır.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Arayın