Boşanma Davalarında Erkek Tarafının Hakları

24.04.2020
148
Boşanma Davalarında Erkek Tarafının Hakları

Boşanma Davalarında Erkek tarafın Hakları

Boşanma davalarında tarafların genel anlamda yasal haklarını bilmemeleri sebebiyle ne yazık ki birtakım  hak ve menfaat kayıpları yaşanmaktadır. Tarafların kadın ya da erkek haklarını doğru hamlelerle üstün yararlarını koruyabilirler. Bunun için somut olayın  şartlarına göre hareket etmek ve yol almak gerekmektedir.

Boşanma davaları devam ederken,  süresinde ve gerektiği şekilde yapılmayan hamleler neticesi  hak kaybı yaşanması Avukat olarak çok sık karşılaştığımız durumlardan biridir. Boşanma dava sürecinin yanlış yürütülmesi, bilgi noksanlığı da boşanma davalarında  erkek tarafın hakları açısından sorun oluşturabilmektedir. Boşanma davalarında eksik yada yanlış bilinen birtakım ön yargılar mevcuttur.

Boşanma davalarında Erkek tarafın birtakım Hakları var mıdır?

Türk Medeni Kanunda cinsiyet ayırımı olmaksızın tarafların birtakım hak ve sorumlulukları mevcuttur. Bu durumda esas olan boşanma dava sürecinin ne şekilde yönetileceği ve hakkın doğru ifade edilmesidir. Boşanma davalarında kusur tazminat, nafaka gibi hususların tespit edilmesinde önem arz etmektedir.  Süresinde verilen dilekçe, açılan karşı dava, süresinde talep edilen deliller..vb bir davanın kazanılmasında esaslı rol teşkil etmektedir. Hakları tesis ederken ve kusurun kimde olduğunu ispat etme sürecinde bu hususlar önem arz eder.

Boşanmada Erkek taraf Nafaka talep edebilir mi?

Türk medeni Kanununa göre kadın, erkek  farkı olmaksızın her iki tarafta birbirinden nafaka talep edilebilir fakat bu durum bazı belirleyici şartların varlığına bağlıdır. Örnek vermek gerekirse, müşterek çocuğun velayetini alan taraf diğer taraftan çocuğun bakımına katkıda bulunmasını talep edebilmektedir. Kadın erkek fark olmaksızın bakıma iştirak yönünde nafaka talebinde bulunulabilir. Burada esas nafaka alabilme şartlarının var olup olmadığıdır. Bu durumda tarafların ekonomik koşulları önemli rol oynamaktadır.

Yine örneğin Erkek taraf boşandıktan sonra eski eşine nafaka ödemek istemeyebilir. Böyle bir durumda boşanmaya sebebiyet veren olaylarda daha az kusura sahip olduğu hususu iddia ve ispat edilerek nafaka ödenmesinden imtina edilebilmektedir.

Müşterek çocuğun Velayeti erkek tarafa verilir mi?

Velayet hukukunun en temel ilkelerinden biri müşterek çocuğun üstün yararı ilkesidir. Buna göre şartlar gerçekleştiği taktirde,  taktir hakkı mahkeme hakiminin olmak üzere müşterek çocuğun üstün yararını tesis edecek taraf baba ise velayet hakkı ona verilebilmektedir. Hakim somut olayın şartlarını nazara alarak, müşterek çocuğun üstün  menfaatlerini göz önünde bulundurarak anne veya babadan birine velayet hakkını verecektir.

Boşanmada Erkek taraf Tazminat talep edebilir mi?

Boşanma davalarında her iki taraf da  maddi ve manevi tazminat talep edebilmektedir. Burada değerlendirilmesi gereken kriter kusur ve uğranılan zarardır. Kişilik hakları zarara uğrayan taraf kadın erkek farkı olmaksızın, manevi tazminat talep edebilmektedir. Ayrıca evlilik birliğinin sona ermesinde 3. Kişilerin rolü var ise,  aldatılan erkek olan taraf 3. Kişiden tazminat talep edebilmektedir.

Boşanma Davalarında  Erkek tarafın Hakları Nasıl Korunmalıdır?

Boşanma davası açılmadan evvel alanında uzman bir boşanma avukatı ile irtibat kurarak hak ve menfaatlerinizin üst düzey tesis edilmesi konusunda görüş alınız.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Arayın