05.09.2019
179

Anlaşmalı Boşanmalar

Anlaşmalı boşanma Davası, eşlerin boşanma neticesi oluşacak hukuki ve mali sonuçlarında; velayet, tazminat, nafaka, mal paylaşımı..vb gibi konularda anlaşma sağlayarak boşanmalarıdır. Eşlerin her ikisi de boşanma konusunda mutabık olmalı, boşamanın tüm hukuki mali sonuçlarında anlaşarak bu anlaşmayı protokole dökmelidirler.

Eşler, anlaştıkları hususlar doğrultusunda bir protokol hazırlar ve imza altına alırlar. Çocuk varsa, velayetinin kimde kalacağı, diğer taraf arasındaki kişisel ilişkinin süreçlerinin tesisi, çocuğun bakımı için ödenecek nafaka da protokole eklenmelidir. Şayet var ise Malların paylaşımı, evdeki eşyalar, tazminat, yoksulluk nafakası, ziynet eşyaları konusu da açıkça protokolde belirtilmelidir.

Boşanmak isteyen eşler protokol ve bir dilekçe hazırlayarak mahkemeye başvurmalı ve hazırlanacak anlaşmalı boşanma Protokolü için mutlaka uzman bir boşanma avukatından destek alınmalıdır. Hak kaybını önlemek için mutlaka uzman bir avukattan görüş alınmalı ve süreç mutlaka bir profesyonel ile yönetilmelidir. Son derece stresli ve gergin olabilen bu süreç Avukat vasıtasıyla seri ve sıkıntısız bir şekilde sonuçlanacaktır. Avukat protokolü hazırlar, taraflar arasında anlaşmayı sağlayarak, başvuru yapılarak dava açılır, duruşma günü ve diğer işlemleri takip eder, dava süreci boyunca bilgi aktarır. Boşanma kararının yazılarak kesinleşmesini sağlar ve kararı nüfus müdürlüğüne gönderildikten sonra taraflar kimliğini değiştirebilirler. Boşanma gerekçeli kararının eşlere ve davayı takip eden avukata tebliğinin devamında İstinaf başvuru süresinin dolması veya tarafların istinaf hakkından feragat etmesiyle boşanma kararı kesinleşir.

Eşlerin anlaşmalı boşanabilmesi için evliliğin en az bir yıl sürmesi gerekmektedir. Bu anlaşmalı boşanma şartıdır. Eşler, duruşma günü ve saati mahkemede, boşanma ve anlaştıkları konuları mahkeme Hakimine onaylamaları gerekmektedir. Evliliği 1 yılı doldurmamış eşler anlaşmalı olarak boşanamazlar fakat, çekişmeli boşanma davası açabilirler.

Davaya bakacak Hakim, gerekli görürse protokolde değişiklik yapabilir. Ve eşlere de bu durumu kabul edip etmeyeceklerini sorar, eşler kabul ederse taraflar boşanır. Şayet Hakimin değişiklik yapmasını gerektiren bir durum yoksa taraflar protokolü onayladığı an boşanma gerçekleşir. Boşanma davası tarafların birlikte son 6 ay ikamet ettikleri yer Aile Mahkemelerinde açılır. Şayet taraflardan birinin itirazı olmadığı taktirde dava herhangi bir yer mahkemesinde de açılabilir. Eşler Mahkemeye protokol ve boşanma dilekçesi ile başvurmalıdır. Eşler tek celse sürecek duruşmaya katılmalıdır. Eşlerden biri duruşmaya gelmez ya da gelip protokoldeki maddelere onay vermezse boşanma anlaşmalı olarak gerçekleşmez.Taraflar duruşmaya gelmez ise dava düşer, şayet duruşmaya gelir protokolün maddelerine itiraz ederse bu durumda dava çekişmeli boşanma davasına dönecektir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Arayın