Adi Şirket Ortaklığı

İki ya da daha fazla gerçek kişinin emeklerini ve mallarını sermaye olarak birleştirerek meydana getirdiği ortaklık yapısı Adi şirkettir. Adi şirketlerin kendi tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Ortaklığın borçlarından, tüm ortakların kişisel malvarlıklarıyla sınırsız sorumluluğu esastır.

Kimler Adi (Ortaklık) Şirket Kurmalı?

Adi ortaklık, Kuruluş işlemlerinin tescil ve ilana tabi olmaması dolayısıyla şahıs ortaklıklarından daha fazla tercih edilen bir ortaklık tipidir. Bu ortaklık yapısı, Türk Borçlar kanununda düzenlenmiştir. Daha çok proje ve geçici ortaklıklar söz konusu olduğunda tercih edilmektedir.

 

Adi şirket ortaklığı, düşük iş hacmine sahip olacağını düşünen, sermaye şirketlerinin kuruluş masrafları ve asgari sermaye şartına tabi olmak istemeyen yatırımcılar tarafından tercih edilmelidir.

Adi Şirket Nasıl Kurulur?

 

Ortaklık olarak kurulması en basit usuller ile gerçekleşebilen şirket türü adi şirketlerdir. Adi şirketi kurmak için yapılması gereken en önemli işlem, ticari faaliyeti sürdürülecek bir işyeri adresi belirlemektir. Ortakların noter onaylı imza beyannamesi, muhasebe vekâletnamesi ile anlaşmalı mali müşavirlerce işletmenin kuruluşu ve vergi kaydı yapılmakta ve şirket kurulmaktadır.

Adi Şirketlerin Diğer Sermaye şirketlerine göre avantajları nelerdir?

 

Kuruluşu, işlemlerde karar verme süreci, adres değişikliği ve kapanış işlemleri göz önüne alındığında sermaye şirketlerine göre çok daha hızlı karar alınabilen ve kısa sürede işlem gerçekleştirilen şirket türleridir.

 

Adi şirketler, kuruluş masraf ve harçları bakımından sermaye şirketlerine göre daha az masraflıdır.

İşletmenin ömrü boyunca yapılacak iş türü değişikliği, adres değişikliği gibi değişikliklerde sermaye şirketlerinde ana sözleşmenin tadil edilmesi ve tescili zorunluluğu bulunurken, adi ortaklıklarda tüm bu işlemler bir tek dilekçe ile halledilebilmektedir.

 

Adi Şirketlerin Sermaye şirketlerine göre Dezavantajları nelerdir?

Sermaye Şirketlerinde ortaklar şirket borçlarından yalnızca taahhüt ettikleri sermaye miktarı ile sorumludur. Adi Ortaklıklarda ise ortakların şirket borçlarına karşı sınırsız sorumlulukları esastır.

Ortaklığın faaliyeti ticari işletme ile sınırlıdır ve ortaklardan birinin ölümü,iflası şirketi sonra erdirir.

Ortakların kişisel alacaklısı, alacağını tahsil edemediği taktirde şirketin feshini talep edebilmektedir.

Adi Ortaklıklarda kademeli vergi usulü uygulanmaktadır. Sermaye şirketleri ise sabit vergi usulüne tabi olup, değerlendirme yapıldığında bu durum gelir dilimine göre avantaj yada bazen dezavantaj olabilmektedir.

Ortaklığın gelir düzeyi arttıkça uygulanan vergi de artış göstermektedir. Sermaye şirketlerinde söz konusu bu oran sabittir.

 

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Arayın